first_img Year:  United Kingdom Project Manager: The Chapel on the Hill / Evolution DesignSave this projectSaveThe Chapel on the Hill / Evolution Design “COPY” Photographs:  Courtesy of Evolution Design Photographs Projects The Chapel on the Hill / Evolution Design 2015 CopyAbout this officeEvolution DesignOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentAdaptive reuseForest-in-TeesdaleUnited KingdomPublished on October 03, 2015Cite: “The Chapel on the Hill / Evolution Design” 03 Oct 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeBathroomsGeberitBathroom Series – ONESkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassAluminium CompositesAmerican MetalcraftAluminum Panels – Decorative Fencing for BridgesPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsWater Facade PanelDoorsLinvisibileLinvisibile Concealed Sliding Door | MareaWall / Ceiling LightsiGuzziniExterior Light – WalkyWoodPlycoWood Boards – Birch LaserplyMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Lee Darvill Archtecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/774390/the-chapel-on-the-hill-evolution-design Clipboard Francis W Construction ArchDaily Architects: Evolution Design Year Completion year of this architecture project Bleasdale Wand City:Forest-in-TeesdaleCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!Courtesy of Evolution DesignRecommended ProductsWoodBruagBalcony BalustradesWoodTechnowoodPergola SystemsWoodEGGERLaminatesWoodHESS TIMBERTimber – GLT HybridText description provided by the architects. Set in the very best walking area of the beautiful North Pennines, just a short walk from the famous High Force Waterfall, this stunning chapel conversion with its historic building fabric and modern interior design is a real Teesdale jewel.The original windows of the nineteenth century building have been reopened, framing dramatic views of the dales to create a spacious and luxurious self-catering holiday cottage for seven guests. It has a large and fully equipped kitchen, a cosy living room, four comfortable bedrooms, two en-suits and a luxurious family bathroom. The reconstruction, designed by Swiss award-winning architects Evolution Design, has just recently been finished.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignHistoric features given immediate care.As the existing building was in a poor state of disrepair and had been vacant for many years, the aim of the reconstruction project was to bring this unique property back to life and to enable visitors to appreciate the history and local architecture while providing a beautiful environment to explore the surround countryside and its vast range of activities.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignThe property had sustained considerable water ingress due to its state of dereliction and not being maintained. Due to its exposed location, strong winds and driving rain, most of the interior finishes had been damaged badly, besides the main roof had deteriorated badly and the roof rafters required replacement.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignBefore any scheme or design had been drafted, the first tasks were instructing preliminary repairs for the damaged roof and board the windows and doors to prevent any further water damage. Once this had been completed the project team evaluated the available space to establish the type and quantity of facilities that would suit best the size and location of the Chapel.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignRetain the stunning essence of the Chapel.Being located in a remote location without any communications, installing services and sewage treatment was one of the very first tasks to bring this old Chapel back to life and to allow for the conversion of this historic building into a holiday accommodation.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignThe initial brief was to provide three guest bedrooms, bathroom, kitchen / dining area and a living room on the ground floor. However, it was soon clear it would reduce the space, therefore a mezzanine floor was proposed. “One of the main elements of the Chapel is the Gothic style arched windows that elegantly frame the beautiful views and allow the space to fill with light. Before the mezzanine floor could be considered we had to ensure that the new ceiling line would not obstruct any of the windows,” says designer Paul King.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignThe new mezzanine floor allowed for planning of three bedrooms upstairs and the kitchen / dining area, the living room, the bathroom and the fourth bedroom on the ground floor. “Our approach was to provide solutions that answered the brief, but did not alter the historic details or essence of the Chapel. The main hall was the core element that gives the Chapel its feel of space and with its detailed simplicity it became the heart of the proposed design,” says Paul King.Once the new level had been installed, all new bespoke timber frame windows and shutters were installed to complement the unique style and details of the Chapel.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignInterior designed to complement the character of the building.Modern, stylish and yet in the context of the location and its history – these were the main criteria for designing the interior of the new holiday cottage. “We wanted to create a space that was modern and yet had a traditional language that would complement the historic nature of the Chapel and appeal to a wide range of guests. This was reflected in our choice of furniture and finishes,” explains designer Paul King. “All materials and design had been considered in the context of the character and appearance of the existing building and the Teesdale vernacular. Traditional materials were proposed to ensure the scheme respects the character of the landscape and the existing buildings.”Save this picture!Courtesy of Evolution DesignAs the heart of any home the kitchen and dining space was intended to be open and bright, taking advantage of the Gothic windows and the beautiful views of the surround landscape. The aim was to keep a traditional feel by retaining the roof trusses with a natural finish. The kitchen units were styled to keep a homely rural feel, which is framed by the feature wall tiles. By using traditional tiles to cover the full height of the back wall complemented the generous ceiling height and feeling of space.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignModern and comfortable holiday cottage for 7 guests.Being located in the very heart of the Upper Teesdale, the Chapel is a perfect location for unforgettable holidays spent walking, cycling, climbing, fishing or just relaxing with a book and a glass of wine in front of the log burner. Set high on the rolling hills, the Chapel offers peace and quiet, yet Middleton-in-Teesdale with shops, restaurants and pubs is just a few minutes drive away.Save this picture!Courtesy of Evolution DesignProject gallerySee allShow lessNightscape 2050 Travelling Exhibition in SingaporeEventBorås Textile Fashion Center / Thorbjörn Andersson + Sweco architectsSelected Projects Share Year:  Houses Save this picture!Courtesy of Evolution Design+ 27 Share 2015 CopyHouses, Adaptive Reuse•Forest-in-Teesdale, United Kingdom ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/774390/the-chapel-on-the-hill-evolution-design Clipboard Structural Engineer: Builder: last_img read more