first_imgArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/442125/court-housing-cortinghborg-groningen-architecten-en-en Clipboard Housing CopyText description provided by the architects. On a former sports field within the ring road of the  Dutch town of  Groningen, a new residential district is being realised by creating a ‘scenery landscape’. This plan achieves the coherence and transition between the ‘garden village’ De Oude Hoogte and the industrial area on the northern side of the ring road. The division into sequential living atmospheres provides a varied range of housing typologies. Save this picture!© BASEPHOTOGRAPHYThe northern boundary of the plan is formed by a long apartment building -designed by diederendirrix architects-  that functions as a noise barrier towards the area behind it. Here, in the southern part of the plan, a connection to the existing garden village has been realized by the continuation of the road structure and the layout of the scheme in closed perimeter  blocks. These blocks contain both the scale and characteristic design of the sloping roofs of the neighbouring buildings. 2013 Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|en Projects 2013 Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|enSave this projectSaveCourt-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|enSave this picture!© BASEPHOTOGRAPHYHousing•Groningen, The Netherlands The Netherlands Photographscenter_img Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/442125/court-housing-cortinghborg-groningen-architecten-en-en Clipboard Year:  “COPY” photographs:  BASEPHOTOGRAPHYPhotographs:  BASEPHOTOGRAPHY+ 12 Share Save this picture!© BASEPHOTOGRAPHYThe housing blocks are designed in different configurations which create a variety of perspective spaces between them. The layout of the housing blocks consist of a combination of standard row houses on the long sides and specials on the short sides. Within these special dwelling types the entrances towards the streets and the inner courtyards are elaborated as white voids, based on the design of the nearby historic gateway named Cortinghpoort. Save this picture!© BASEPHOTOGRAPHYThe inner areas contain a typical Dutch layout of private gardens with storages that are situated on a collective exit. The extra-large meandering design however provides an abundance of space resulting in a comfortable inner area. Save this picture!© BASEPHOTOGRAPHYThe materialisation of the building blocks consist of a shell made of glued bricks, repetitive window frames and sloping roofs with steel tiles. By using just one colour for al these materials in each block, an almost artificial image is created. Because of their white colour, the corners and inner areas automatically become the special elements.Save this picture!First Floor PlanProject gallerySee allShow lessFitzroy House / Techne ArchitectsSelected ProjectsVilla for Girls / Soliscolomer y AsociadosSelected ProjectsProject locationAddress:Groningen, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share CopyAbout this officearchitecten|en|enOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingGroningenHousingResidentialThe NetherlandsPublished on October 29, 2013Cite: “Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|en” 29 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Architects: architecten|en|en Year Completion year of this architecture project last_img read more